Hoe is mijn herstel verlopen voordat ik een terugval kreeg?

 

In het begin voordat ik bij de fysiotherapeut liep, had ik geen idee wat er met mij aan de hand was. Ik wist dat het door de besmetting kwam, maar had geen idee dat Long Covid bestond. Zelf dacht ik dat het langzaamaan wel beter zou gaan en dat ik gewoon even goed moest uitrusten, maar toch voelde het niet goed. Ik kon echt niet veel, maar toch ging ik maar door. Ik wilde nooit opgeven. Elke dag naar school (week op moest ik elke dag en week af moest ik 3 dagen) en daarnaast nog stage en werken. School was ontzettend zwaar en ik had hierdoor elke dag hoofdpijn. Ik heb mij voor mijn doen vaak ziek moeten melden of lessen online gevolgd. Twee weken nadat ik ziek was geweest, liep ik op school een coopertest. Ondanks dat ik wist dat ik dit helemaal niet aankon, omdat ik mij nog te slecht voelde, ben ik het wel gaan lopen. Ik wilde het zo graag, omdat ik het anders weer moest inhalen en het vak dus niet kon afsluiten. Nu zal je denken, maar wat is er zo erg aan om het in te halen? Nou, ik wilde nooit dingen inhalen en daarom het altijd gelijk doen, want anders had ik een achterstand op school. Uiteindelijk heb ik de coopertest precies op het aantal meters gehaald, maar daarna ging het ontzettend slecht. Huilend liep ik de atletiekbaan af. Ik was aan de ene kant ontzettend trots op mezelf dat ik het uitgelopen had, maar aan de andere kant wist ik dat het erg slecht voor mijn lichaam was. Ik voelde mij erna zo slecht, dat ik gelijk naar huis ben gegaan en ben gaan slapen. Achteraf ben ik toch wel blij dat ik het wel gelopen heb, omdat ik het anders nu nog steeds nooit had gekund.

 

3 maanden later kwam ik er pas achter dat Long Covid bestond. Ik had er nog nooit over gehoord. In de 3 maanden nadat ik ziek werd, is er geen een dag geweest dat ik mij goed voelde. Ik hoorde ineens verhalen over iemand anders die dit ook had en bij de fysio liep. Ik ben het gaan opzoeken en inderdaad er waren fysiotherapie behandelingen voor. Daarna heb ik gelijk de huisarts gebeld en die heeft mij doorverwezen naar mijn eigen fysiotherapeut. Eind januari begonnen mijn behandelingen en ging het langzaamaan vooruit. Ik voelde mij langzaamaan beter worden en ook mijn vermoeidheid en hartslag verbeterde. Ik was zo blij dat het beetje bij beetje goed ging en dat ik ook weer wat kon doen. Wel had ik op drukke dagen nog steeds erg veel hoofdpijn, maar wel veel minder vaak dan voorheen. Het was fijn om weer eens wat meer te kunnen na zo’n lange tijd. Het ging zelfs zo goed, dat ik met kleine stapjes weer een beetje mocht meetrainen met mijn team. Dit mocht ik maar een half uur, op de voorwaarden dat ik mij goed voelde en niet moe was. Ik vond het heerlijk om weer op het veld te staan en weer eens een beetje te handballen. Ondanks dat het wel heel zwaar was, genoot ik er echt van. Het handballen zelf was ontzettend zwaar, dus deed ik het conditie en kracht gedeelte mee, maar het handballen zag ik 9 van de 10 keer toch van af. Ik heb denk ik 1 maand kunnen meetrainen en daarna kreeg ik een terugval. Het trainen in combinatie met een dagje wezen shoppen waren uiteindelijk toch de druppel, waardoor ik weer een flink stuk terug bij af was. Hoe erg ik daar ook van baalde, het was het waard om weer eens te mogen trainen en te kunnen shoppen.

 

Benieuwd hoe mijn terugval verloopt, klik dan op het kopje Terugval. Hier plaats ik regelmatig updates over hoe het nu met mij gaat.