Eind januari 2021 kreeg ik via via te horen dat er fysiotherapie behandelingen waren voor mensen die aanhoudende klachten bleven houden na een covid-19 besmetting. Dit ben ik gaan opzoeken en zo kwam ik er achter dat dit ook voor mij was. Ik belde gelijk mijn huisarts op en vertelde dat ik al 3 maanden lang last had van aanhoudende klachten na mijn besmetting. Zo ben ik doorverwezen naar mijn eigen fysiotherapeut. Ik had het geluk dat hij ook deze fysio behandelingen gaf. Dit vond ik erg fijn, omdat ik dan niet een nieuwe fysiotherapeut kreeg. Ook vond ik het ergens wel eng om aan deze behandelingen te beginnen. Waarom, omdat ik geen idee had wat mij te wachten ging staan. De 1e afspraak stond dan ook in het teken van kennismaken met long covid en welke klachten ik allemaal had. Het was dus een intakegesprek zodat mijn fysio een behandelplan kon opstellen. 

 

In het begin ging ik twee keer in de week naar de fysio en moest ik vooral fietsen. Hiermee kwamen we er ook achter dat mijn hartslag veel te hoog was. Tijdens een hele lichte inspanning was mijn hartslag 140. Dit was natuurlijk niet goed en hier moest aan gewerkt worden. Heel langzaamaan verbeterde mijn hartslag. Wel was ik altijd moe nadat ik bij de fysiotherapeut was geweest en moest ik altijd slapen. Dit had ik ook echt nodig voor mijn lichaam. Langzaamaan kwam er verbetering in en kreeg ik ook wat kracht oefeningen. Dit was natuurlijk erg zwaar, omdat ik dit al lang niet meer had gedaan en mijn spierkracht ook minder was geworden. Verder kreeg ik af en toe ademhalingsoefeningen om mijn hartslag weer onder controle te krijgen. Na 1/2 maanden ging het wat beter, waardoor ik nog maar één keer in de week naar de fysiotherapeut moest. Op een gegeven moment ging het zelfs zo goed, dat ik nog maar 1 keer in de 2 weken hoefde te gaan. In mei 2021 kreeg ik een terugval waardoor ik weer elke week naar de fysio moest. Ik was weer helemaal terug bij af, dus ik moest eigenlijk ook weer alles opnieuw opbouwen. Mijn hartslag was in deze tijd wel wat stabieler geworden, dus dat was erg fijn. Ik kreeg verschillende oefeningen. Kracht, conditie, maar ook ademhalingsoefeningen. De ademhalingsoefeningen vond ik erg fijn, omdat ik zo ook mijn hartslag onder controle kon houden. 

 

In december heb ik mijn laatste fysio behandeling gehad, dus ik kan eindelijk na 1 jaar zeggen dat ik mijn therapieën heb afgerond (zowel fysio als ergo). Het voelt ontzettend fijn om hiermee klaar te zijn. Ik probeer nu zelf om mijn basisconditie weer helemaal op te pakken, maar merk dat ik dit nog wel lastig vind. Ik wandel de laatste tijd wel veel, maar wil ook beginnen met hardlopen. Ik heb alleen hardlopen nooit zo leuk gevonden, maar ik moet toch weer mijn conditie op gaan bouwen om weer op het handbalveld te kunnen gaan staan. Wel ben ik bezig met krachttraining. Toen de sportscholen nog open waren, had ik een trainingsschema die ik elke week aanhield. Nu de sportscholen dicht zijn doe ik thuis home work-outs om toch in beweging te blijven.