Mental Health Monday - Rianne Dijkstra

Op Mental Health Monday komt er elke maandag een stuk online van een Long Covid patiënt. Hierin stellen ze zichzelf voor, vertellen ze wanneer ze ziek zijn geworden, hoe ze er mentaal mee omgaan, wat ze doen tijdens negatieve gedachtes of juist positieve gedachtes en waar ze blij van worden tijdens het ziek zijn. Ik ben gestart met deze serie, omdat ik Mental Health heel erg belangrijk vind en we zo anderen ook zouden kunnen helpen.

 

Ik ben Rianne, 22 jaar. Op dit moment zit ik in de afstudeerfase van de opleiding tot leerkracht. Ik heb in maart 2021 corona opgelopen. Op het moment toen ik corona had, waren mijn klachten mild. Na mijn quarantaineperiode ben ik vrijwel direct gestart met het hervatten van mijn stage en school.

 

Na ongeveer drie maanden begon ik een terugval te krijgen. Dit uitte zich in vermoeidheidsklachten, pijn aan de borstkas en ribbenkast, hoofdpijn en hoge polsslag. Op dit moment zijn we vijf maanden verder en heb ik verschillende onderzoeken gehad zoals een hartfilmpje, longfoto, histaminetest en bloedprikken. Door het bloedprikken willen ze kijken of de D-diameerwaarde verhoogd was in mijn bloed. Wanneer dit verhoogd is, heb je een verhoogde kans op een longembolie. Deze waarde was bij mij net iets verhoogd, waardoor ik vandaag door de CT- scan moet. Op 15 september krijg ik alle uitslagen van de testen te horen. Hierdoor is mijn fysieke gezondheid helaas niet zoals ik had gehoopt. Maar doordat je veel rekening moet houden met je fysieke gezondheid, gaat dit mentaal ook meespelen. De fysieke gezondheid hangt namelijk nauw samen met je mentale gezondheid.

 

In de afgelopen maanden heb ik gemerkt dat het mentaal af en toe enorm zwaar kan zijn. Je bent opeens van het gehele huishouden doen tot nu amper een doekje over de tafel halen. Mensen begrijpen niet altijd je situatie en begrip is er soms weinig. Mentaal vind ik het een lastige strijd omdat je brein zo graag wil maar je lichaam hierin niet meewerkt.

 

Ik probeer in mijn mindere dagen juist veel positiviteit te zoeken door mooie, inspirerende quotes. En ook heb ik sinds kort een Bullet journal aangeschaft, hierin maak ik tekeningen maar schrijf ik ook per dag op wat ik heb gedaan. Vooral de positieve dingen schrijf ik op, hierdoor is het makkelijker om positiever te denken. Tijdens mijn herstel van long covid lees ik boeken die mij helpen om mijn mentale gezondheid te verbeteren. Voorbeelden van boeken zijn licht leven, 365 happy days, uit liefde voor jezelf. Hieruit haal ik veel positieve dingen.

 

En gelukkig heb ik door de long covid ook hele lieve en mooie mensen mogen ontmoeten. Uit deze meiden haal ik zoveel steun, omdat deze meiden begripvol zijn en vooral de situatie begrijpen. Ik merk dat ik soms samen klagen over de situatie ook even heerlijk vindt voor mijn mentale gezondheid. En natuurlijk is er altijd de steun van mijn familie en mijn lieve vriend.

 

Ik denk dat er in ons land veel taboe hangt op je mentaal niet goed voelen. Mentale gezondheid is juist heel belangrijk omdat wanneer je mentaal je sterk voelt, je hierdoor fysiek iets beter zult gaan voelen. Ik merk dat als ik een positievere mindset heb dat ik mezelf gelukkig iets beter voel. Ik probeer elke avond voordat ik ga slapen even te gaan lezen, zodat ik aan het einde van de dag een moment voor mezelf heb. Ik ben van mening dat als je een moment voor jezelf neemt en in dit moment doet wat jij voor jezelf belangrijk vindt. Door dingen te doen die voor jou belangrijk zijn, ontspan je. Wanneer je lief bent voor je eigen mentale gezondheid en hier ook daadwerkelijk naar gaat handelen, zul je ervaren dat je je iets beter gaat voelen. En hierdoor is het belangrijk dat je aan het einde van de dag eindigt met een positief gevoel, dit kun je doen door luid op uit te spreken waar je dankbaar voor bent geweest deze dag.

 

Ik ben vandaag dankbaar dat Neri mij vroeg om dit stuk te gaan schrijven, voor mij een hele grote stap in mijn zelfontwikkeling. Maar ook een mentale stap door überhaupt mijn verhaal te durven delen, hierdoor voel ik me best een beetje trots. Want een verhaal over mijzelf delen is soms best confronterend. Maar in mijn achterhoofd heb ik gehouden tijdens het schrijven van mijn verhaal, al help ik hiermee 1 of 2 mensen alleen daarvoor zou het al goed zijn!