Hoe ben ik ziek geworden?

 

Op 18 oktober 2020 werd ik positief getest op covid-19. Ik zat in mijn eentje op mijn kamer, omdat ik ook de enige uit mijn gezin was die positief getest was. Veel klachten had ik niet. Ik was verkouden en een paar dagen later werd ik ook af en toe kortademig. Het gevoel dat je kortademig bent, is best wel eng. Ik lag eigenlijk alleen maar in mijn bed, want verder kon ik niks doen. Verder had ik op het moment dat ik in quarantaine zat nergens anders last van. Zelf vond ik het best wel lastig om een hele week in quarantaine te zitten, omdat je de hele dag op je kamer moet blijven. Ik werkte af en toe aan school, belde met familie en vrienden en verder sliep ik erg veel. 

 

Na 7 dagen was ik klachtenvrij en mocht ik mijn kamer uit. Ik ging gelijk mijn kamer schoonmaken, omdat ik het fijn vond om weer een schone kamer te hebben. Al snel merkte ik dat veel dingen, zoals bijvoorbeeld stofzuigen en mijn bed verschonen veel moeite kosten. Ook traplopen was erg zwaar en al snel merkte ik dat mijn conditie zo goed als weg was en dat ik nergens energie voor had. Mijn kamer was schoon en ik ging gelijk weer slapen. Het schoonmaken van mijn kamer had mij dus zoveel energie gekost, dat ik daarna niks meer kon doen. Na het slapen wilde ik toch even een kleine wandeling maken om te kijken hoe dat aan zou voelen, maar ook dit was erg zwaar en hield ik dan ook niet lang vol.

 

Doordat ik in de herfstvakantie positief werd getest, had ik gelukkig de hele week om uit te zieken en zou ik niks missen op mijn opleiding. De week erna moest ik wel weer naar school. Bij mij op school werken ze met een week op-week af systeem en ik zat na de vakantie in de groep die naar school moest. Op school merkte ik al snel dat ik moeite had met concentreren en om mijn aandacht erbij te houden. Ook werd ik al snel moe. Hierbij kwam ook nog eens dat ik geen motivatie had om wat voor school te doen, terwijl ik dit wel altijd had. Als ik dan toch wat voor school moest doen, kon ik dit maar heel kort doen, omdat ik mij niet kon concentreren en al snel moe werd. Dit vond ik erg lastig, omdat ik altijd mijn best deed en goede planningen maakte voor school. Doordat ik een sportopleiding doe, kon ik ook veel sporten weinig tot niet meedoen. Het was voor mij moeilijk om een hele schoolweek vol te houden. Ik kreeg snel hoofdpijn op school of na een drukke dag. Dit was voor mij het teken dat ik moest gaan rusten en teveel over mijn grenzen ging. 

 

De klachten waar ik elke dag last van had waren: vermoeidheid, hoofdpijn, geen conditie, concentratie problemen, geheugenverlies, verhoogde hartslag (hier kwam ik pas bij de fysiotherapeut achter). Nou zul je misschien denken, maar waarom ben je niet gelijk weer begonnen met je conditie opbouwen en trainen. Nou, dit was iets wat ik heel erg graag wilde. Ik miste het al snel om te sporten, maar het lukte mij gewoon niet. Ook voor het sporten had ik geen motivatie en al helemaal geen energie. Als ik probeerde te gaan hardlopen, kreeg ik steken op mijn borst. Hierdoor wist ik dat ik dus niet kon sporten en het dus ook niet moest gaan proberen. Ik vond het moeilijk om dan aan te horen van "Goh, misschien moet je het gewoon eens proberen." of "Misschien moet je rustig opbouwen.". Ik wist zelf natuurlijk ook wel dat ik dit moest doen en hoe graag ik het ook wilde, het lukte mij gewoon niet. Ik voelde mij hier veel te slecht voor. 

 

Het afspreken met vrienden vind ik ook altijd best wel lastig. De ene keer gaat dit voor mij ook beter dan de andere keer. Vooral in het begin was ik al snel moe, maar wilde ik dit niet laten merken. Als ik dan thuis kwam, moest ik gelijk gaan slapen of ik kwam thuis met hoofdpijn. Ik kon eigenlijk ook bijna nooit een paar dagen van tevoren iets afspreken, omdat ik mij de ene dag beter kon voelen dan de andere dag. Ik wilde dan niet meer afzeggen, ook al voelde ik mij niet goed. 

 

Op het moment dat ik dit schrijf (mei 2021) is het 7 maanden geleden dat ik positief werd getest. Ben jij benieuwd naar hoe het nu met mij gaat, houdt dan vooral mijn blog in de gaten.