Mental Health Monday - Maaike van der Velde

Op Mental Health Monday komt er elke maandag een stuk online van een Long Covid patiënt. Hierin stellen ze zichzelf voor, vertellen ze wanneer ze ziek zijn geworden, hoe ze er mentaal mee omgaan, wat ze doen tijdens negatieve gedachtes of juist positieve gedachtes en waar ze blij van worden tijdens het ziek zijn. Ik ben gestart met deze serie, omdat ik Mental Health heel erg belangrijk vind en we zo anderen ook zouden kunnen helpen.

 

Ik ben Maaike (20) en kreeg in november covid. Hierdoor moest ik stoppen met mijn studie. Ik heb erg veel last van koorts, extreme vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningen en een verhoogde hartslag. Mijn dagen bestaan voornamelijk uit in bed of op de bank liggen. Hiervoor deed ik drie keer per week aan fitness, maar nu is een wandelingetje van tien minuten al bijna te veel.

Het duurde een hele tijd voordat ik uiteindelijk de diagnose Long Covid kreeg. Via de huisarts heb ik eerst onderzoeken gehad, zoals longfoto's, hartfilmpje en bloedonderzoeken. Daar kwam niets uit. De huisarts gaf aan het zelf ook niet te weten. Ik vond dat wel lastig, in elk ziekenhuis werd ik weer naar huis gestuurd omdat ze steeds niks konden vinden, naast mijn te snelle hartslag. Ook toen ik na een paar maanden naar een internist doorverwezen werd voor verschillende onderzoeken en een pet scan, werd nog niet duidelijk wat het precies was. Na een lange tijd in onzekerheid zitten, kon de huisarts concluderen dat het ziektebeeld Long Covid is. 

Inmiddels krijg ik nu multidisciplinaire zorg bij Fytac. Ik heb fysio en diëtist voor de fysieke opbouw, een ergotherapeut voor de energieverdeling op een dag en een psycholoog en pmt voor de mentale gesteldheid. 

De therapieën helpen wel maar soms komt opeens alles op mij af en overheerst de angst om niet meer beter te worden. Soms heb ik het gevoel alsof ik voor altijd afscheid heb genomen van de echte ik. Maar ik probeer dan altijd te denken dat er morgen weer een nieuwe dag aanbreekt, vol met kleine lichtpuntjes.

Ik probeer me heel erg te focussen op mensen waar ik positieve energie van krijg en mensen of dingen die me energie kosten los te laten. Ik sta veel meer stil bij kleine dingen die mij gelukkig maken, zoals het zonnetje dat schijnt of een lief kaartje of berichtje van een vriendin. Ook helpt het mij om er met leeftijdsgenoten zoals Neri over te praten die hetzelfde meemaken. Daarnaast haal ik veel positieve energie uit mijn Instagram pagina @plekvoorherstel.

Ik deelde wel eens kleine dingen over long covid op mijn eigen Instagram, maar ik wilde hier eigenlijk meer mee doen. Ik zat wel in de facebook groepen voor langdurige klachten, maar om het uur kwam daar weer een verhaal voorbij hoe slecht iemand zich na een jaar nog voelde. Ik werd hier dus erg negatief van. Ik wilde wel graag met mensen erover kunnen praten en mijn verhaal delen, toen kwam het idee van de Instagram pagina. Gericht op de meer positieve kant van het leven. In de eerste paar maanden van het ziek zijn had ik het wel erg zwaar mentaal, ik voelde mij nutteloos. Ik was ziek, had mijn opleiding net stopgezet en had geen doel meer. Nu ik mijn verhaal deel op Plekvoorherstel krijg ik veel berichtjes van leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben als ik en er veel inspiratie uit halen om mijn ervaringen te lezen. Dit geeft mijn leven weer een doel. Op deze manier kan ik iets positiefs halen uit mijn ziekte.